Perspektywy ico

JESTEŚMY W GRONIE NAJLEPSZYCH LICEÓW W WOJEWÓDZTWIE PODLASKIM

SREBRNA SZKOŁA 2018, 2019, 2020, 2022, 2024

 

W tegorocznej XXIV Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności  naszą szkołę na etapie okręgowym reprezentowali Patryk Janczuk i Jakub Parfieniuk z kl.IIA. Test pisemny etapu okręgowego obejmującego województwo podlaskie i warmińsko-mazurskie odbył się dnia 3 stycznia jednak na wyniki trzeba było długo czekać. W gościnnych progach  Zespołu Szkół  nr.2 w Szczytnie do testu pisemnego przystąpiło 30 uczniów z piętnastu szkół min. z Białegostoku, Augustowa, Elbląga, Łomży, Mrągowa  czy Elbląga.

    W całym kraju    do etapu okręgowego zakwalifikowano 456 uczniów liceum oraz technikum. Wszystkie prace były sprawdzane przez komitet centralny olimpiady więc na wyniki i lista zakwalifikowanych uczniów pojawiła się dopiero pod koniec stycznia. Miło więc poinformować , że Patryk zajął pierwsze miejsce a Jakub 7 miejsce w naszym okręgu. Ponadto Patryk uzyskał  5 wynik w ogólnopolskim  rankingu punktowym i zakwalifikował się do etapu centralnego.

     Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności  jest ukierunkowana na wiedzę zarówno teoretyczną jak i praktyczną. Każdego roku pojawia się tematyka wiodąca  i w tym roku była nią „żywienie a profilaktyka  nadwagi i otyłości” . Przy okazji przygotowania do olimpiady jest też możliwość zdobycia wiedzy przydatnej każdego dnia i pomagającej zachować zdrowie oraz pozwalającej dokonywać właściwych wyborów konsumenckich.

  A oto co o swojej dotychczasowej przygodzie z Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności mówią jej tegoroczni bohaterowie:  
  Jakub Parfieniuk: „Tegoroczna olimpiada z wiedzy o żywieniu i żywności dostarczyła mi sporej ilości informacji o tematyce związanej przede wszystkim z otyłością ale również z innymi aspektami żywieniowymi. Ucząc się do olimpiady napotykałem na zagadnienia o których nawet nie słyszałem. Uważam że nabyta wiedza mogłaby mi się przydać w przyszłości swego życia.”  

   Patryk Janczuk: „Udział w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności daje mi dużo satysfakcji! Pozwala zagłębić się w jakże obszernej dziedzinie wiedzy, która dodatkowo bardzo przydaje się w życiu codziennym. Z niecierpliwością czekam na wyjazd do Szczecina!”

   Etap centralny odbędzie się w marcu więc czasu pozostało niewiele na przygotowania do olimpiady w której zakres programowy jest niezwykle szeroki.

Opiekun merytoryczny olimpijczyków – Alina Plis


Wyciąg z protokołu KOMISJI OCENIAJĄCEJ prace uczestników eliminacji okręgowych (II-etapu) XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności przeprowadzonych w dniu 03 stycznia 2020 r. w SZCZYTNIE


Image-000002
Image-000001
Previous Next Play Pause
1 2

Back to top